Covid-19 - Corona maatregelen

De Vlaamse overheid roept alle erkende dienstencheque-ondernemingen op om de maatregelen van de veiligheidsraad zeer strikt op te volgen. Werken kan en mag, maar met inachtneming van hygiënemaatregelen.

UPDATE 31/10/2020

Om te vermijden dat het aantal bedden op intensieve zorg ontoereikend wordt, gaat België vanaf maandag in  verstrengde lockdown.   Uw poetshulp is geen knuffelcontact, maar mag wel nog binnen. Dat bevestigde het crisiscentrum vrijdagavond Dit betekent dat het nog steeds is toegestaan aan onze huishoudhulpen om bij jou te komen poetsen mits de hygiëne- en afstandsmaatregelen strikt opgevolgd worden.

Aangezien de omstandigheden we houden natuurlijk ook  rekening met de keuzes van de klanten en van de poetsdames.

 

 

De gebruiker organiseert mede een veilige werkplek als volgt:

  • Bij het poetsen vermijdt de gebruiker contact met de werknemer.

Indien de woning het toelaat bevindt de gebruiker zich in een afzonderlijke ruimte tijdens het werk. Indien dat niet mogelijk is wordt de maximaal haalbare afstand gerespecteerd. Indien een afstand van minimaal 1,5 meter niet gerespecteerd kan worden, kan er niet gepoetst worden.

 

  • De gebruiker plant niet-essentiële bezoeken buiten de poetsuren.

 

  • De gebruiker voorziet een mogelijkheid om de handen te wassen, een propere handdoek of keukenrol, vloeibare zeep en uiteraard alle poetsmateriaal en producten.

 

  • De gebruiker zorgt dat de werkplek – daar waar mogelijk, doch maximaal – zeer goed verlucht wordt, best ook vooraleer de werknemer aankomt. Indien er mechanische ventilatie voorzien is, wordt deze maximaal gebruikt.

 

  • De gebruiker neemt contact op met de onderneming als hij denkt dat het werk moeilijk op een veilige manier kan worden uitgevoerd.

 

  • Een werknemer mag onder geen enkel beding werken bij een besmet persoon of bij een persoon die symptomen van Corona heeft: milde tot ernstige luchtwegaandoeningen met koorts, hoesten of ademhalingsmoeilijkheden. De gebruiker informeert de dienstencheque-onderneming zo snel mogelijk indien een dergelijke situatie zich voordoet. De gebruiker kan aansprakelijk gesteld worden voor de gevolgen hiervan indien hij dit niet onmiddellijk doet. 

Communicatiefiche over Covid-19 van Dienstencheques Vlaanderen (PDF)

WSE-DC-communicatiefiche-covid